Élelmiszeripari vállalkozóként hisz az egészségtudatos táplálkozásban és szeretné, hogy a termékei megfeleljenek a fogyasztók igényeinek, akiknek szintén fontos, hogy mit (v)esznek? Akkor érdemes megismerkednie a Nutri-Score rendszerrel.
A Nutri-Score jelölés növeli a termékek hitelességét, és bizalmat ébreszt a vásárlókban, miközben hozzájárul az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez.
Miben más a Nutri-Score, mint a tápértékjelölés?
Ez egy olyan, egyelőre önkéntes alapon működő tápértékjelölési rendszer, amely egyszerű, könnyen érthető és hatékony módon mutatja be az élelmiszerek tápanyagtartalmát.
A figyelemfelkeltő színkód azonnal szemet szúr, így segít a vásárlóknak gyorsan és könnyen összehasonlítani a különböző termékeket, és tudatosan választani a számukra megfelelőt. Ez a színkód foglalja össze az adott élelmiszer tápanyagtartalmát, amely 5 betűből (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színekből (sötétzöldtől pirosig) áll. A jelölést az élelmiszerek csomagolásának elülső részén kell elhelyezni, így egy pillantás alatt áttekinthető a tápérték. Minél zöldebb a betű, annál kedvezőbb a tápanyagtartalma. Előnye, hogy megbízható, objektív, érthető és átfogó képet mutat az adott étel egészéről, mivel a tápanyagok mennyiségén túl figyelembe veszi az összetevők minőségét is.
Mik állnak a színek hátterében
Ebben a rendszerben minden élelmiszer egy pontszámot kap, amelyet táplálkozási szakértők által meghatározott képlet szerint számolnak ki. Végül pedig a pontérték alapján kapja meg a végleges, betűvel és színnel jelölt értéket, amely a csomagolásra kerül.
A számítás az adott élelmiszer 100 grammjában, illetve 100 milliliterében található tápanyagok mennyisége alapján történik. A számítás egyaránt figyelembe veszi az előnyös tulajdonságú összetevőket – mint például a fehérje- és rosttartalmat, a zöldségek, a gyümölcsök valamint az olajos magvak mennyiségét – és azokat, amelyek mennyiségét érdemes korlátozni az étrendünkben (például a cukor, a telített zsír és a nátrium, amely főleg a só használatával kerül az élelmiszerekbe). A tápanyagok ilyen módon kialakított két nagyobb csoportjának összevetése adja azt a pontszámot, amelyet a Nutri-Score rendszer színskáláján A-tól (sötétzöld) E-ig (piros) jelölnek.
Milyen az Ön élelmiszerének Nutri-Score színe?
A jelölés használatához nem kell mást tennie, mint az élelmiszer tápanyagtartalmát meghatározni, és a megfelelő képlet alapján kiszámolni a pontszámot, amely megadja a terméke betű és szín kombinációját. Online Nutri-Score kalkulátor segít a pontszám kiszámításában.
Amint rendelkezésére áll a Nutri-Score színskálája, már csak a megfelelő címkére lesz szüksége. Keressen minket, hogy címkéjén megjelenhessen a termék színe-java.
Öntapadó Címke Nyomtatás – Ragaszkodjon hozzánk!