Hívjon! +36 1 64 64 354

Anyagok

Milyen anyagú címkéket rendelhet?

Az anyagok kiválasztása előtt azok felépítését érdemes átfutni:

  • hordozó (folyamatos sárgás szalag, amiről könnyen leválasztható a címke)
  • ragasztó (ez határozza meg a ragadás minőségét)
  • címke (ezen van az információ, amit Ön kér!)

És ezek után haladjunk visszafelé:

A címke anyaga lehet:

A ragasztó lehet:

  • Általános – legtöbb esetben megfelelő
  • Visszaszedhető – amikor fontos, hogy nyom nélkül eltávolítható legyen
  • Lemosható – visszaváltható palackokhoz
  • Erős – amikor nem jó ragadási képességű felületre kerül, vagy fontos, hogy sérülésmentesen ne lehessen eltávolítani
  • Hűtőházi – ha bírnia kell az extrém hideget
  • Kikönnyített – ha részben ragadnia kell, részben visszaszedhetőnek kell lennie, vagy van, ahol ne is ragadjon egyáltalán
Ajánlatot kérek

A címkék felragasztása során figyeljen a por- és zsírmentesítésre, valamint hagyjon száradási időt!

Felépítés

A tekercselt címke (általában) három rétegből áll.

cimke_ragaszto_hordozo Az első réteg a hordozó, amely egy folyamatos (sárgás) szalag, hasonlít a sütőpapírhoz, szilikon bevonattal, ehhez gyengén ragad a ragasztó, ezért könnyű róla leválasztani a címkét. Kézzel fogva zsírosnak tűnik a felülete. Ezen helyezkednek el a címkék, a kettő között pedig ragasztó található, amelyet a hordozóról felület-kialakításának köszönhetően könnyen leszedhetünk, majd a címkét a felhasználási helyére ragaszthatjuk.
Ajánlatot kérek

Címkék anyaga

Papír100x50_figyelmezteto

Általános felhasználásra. Legnépszerűbb anyagunk.

A papírra thermo transfer nyomtatási eljárással dolgozunk, egy festékszalagból „égeti rá” a speciális címkenyomtató a nyomtatandó pixeleket a papírra.

Mihez ajánljuk?

Szinte az összes típushoz

Fluo papír, rikító színű, figyelemfelkeltő

Amikor fontos, hogy kitűnjön a tömegből, hogy észrevegyék, vagy éppen figyelmeztessen valamire.


Thermo100x100_termektaj

A thermocímke olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a régi faxpapír. Egyes üzletekben a blokkok készülnek ilyen, hőre sötétedő papírból. Nem javasolt olyan helyen, ahol magasabb hőmérséklet uralkodik, mert ennek hatására olvashatatlanná válik a tartalom. Előnye, hogy festékszalag nélkül nyomtatható. Előállítási költsége a speciális alapanyag miatt a papírcímke nyomtatott árával (címke + festék) közel azonos.

Mihez ajánljuk?

Amennyiben rövid élettartamú a címke, és Ön nyomtatja őket, valamint nem szeretne címkével és festékszalaggal bajlódni, egyszerűsíthet a dolgán, ha csak (thermo) címkét rendel. Illetve egyes nyomtatók kizárólag thermo címkét tudnak nyomtatni.
Ajánlatot kérek

Műanyag90x135_muanyag_kuka

A műanyag címkéket kültérre, illetve leltárcímkékhez ajánljuk, mivel ezek moshatóak.

Többfajta műanyag alapú címkével dolgozunk

PE – Polietilén

Nyúlós, gyengébb anyag (mint a polipropilén), amely könnyebben alakul a nem egyenletes felületekre.

PP – Polipropilén

Rideg, nehezen téphető, de a polietilénnél erősebb anyag.

PET – Poliészter

A három közül a legerősebb anyag, de árában dupla költséggel kell kalkulálni.

Outdoor

Kifejezetten kültérre gyártott anyag, 4 évig garantált a fennmaradása, UV álló.

Mihez ajánljuk?


Átlátszó műanyag

Sok esetben célszerű láttatni azt, amit egy „normál” címke eltakarna, vagy csak nem szerencsés, hogy egy plusz szín (még, ha fehér is) jelenik meg a terméken, vagy a felületen, amire ragasztják a címkét. Ekkor javasoljuk az átlátszó címkéket. Mézekre, vagy dobozok lezárására (cellux helyett).

Ajánlatot kérek

Piggy110x200_piggy

Létezik olyan felépítés, ahol 5 réteg van (hordozó, ragasztó, hordozó, ragasztó, címke). Ilyenkor lehetőség van a címkét egy hordozóval leszedni a folyamatos hordozóról, majd felragasztani valahova, és innen újból leszedni, majd átragasztani máshova. Garanciális vásárlásoknál is alkalmazható.
Kombinált megoldás az 5 rétegű (piggy back) címke és a címke osztása. Évek óta készítünk egy kelet-magyarországi cégnek ilyen címkéket. A gyárban a dobozra teszik a címkét egy hordozóval, majd a címke egyik felét a boltban leválasztják, és a jótállási jegyre ragasztják, míg a címke másik fele a terméken kap helyet. (ld. kép)
Ajánlatot kérek

Speciális

A címkegyártás rengeteg egyéb feladatra is megoldást kínál.

VOID

void

A biztonsági címkék egyik lehetséges alternatívája a VOID címkék használata. Bár inkább a ragasztóhoz köthető, mégis a láthatóság megváltozása a cél. A felragasztott címke leszedése esetén a felületen marad a címkének egy része, illetve a címkéből hiányzik a felületen maradt rész. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy átlátszó fólia maga a címke (amire tetszőleges tartalom nyomtatható), és kétfajta (fehér) ragasztó kerül a címkére, ami adja a fehér „hátteret”. Az egyik ragasztó a címkéhez kötődik jobban, a másik ragasztó pedig a felülethez, amire ragasztjuk. Így, ha eltávolítanánk a címkét, a felülethez kötődő ragasztó leválik a címkéről, és a felületen marad.

Különböző kivitelben léteznek, egyik a feliratot maga után hagyó (pl. VOID – magyarul: érvénytelen), másik a mintát hagyó (pl. sakktábla) Tovább a biztonsági címkékre ->>

Destrukt

Ez a címke „pikkelyszerű” felépítésével az eltávolítást lehetetlenné teszi oly módon, hogy a pikkelyek széle mentén hasad/szakad. Így lehetetlen egyben leszedni a felületről, megakadályozva azt, hogy egy másik felületre átragasszák. Műanyag címke lévén a leltárakhoz használható, a nedves törlést minden probléma nélkül bírja. Tovább a biztonsági címkékre ->>

Színes

Bizonyos esetekben megoldható, hogy címkéit színes nyomattal lássuk el. Változó tartalom esetén sajnos nem jöhet szóba a változó tartalom színes nyomtatása nyomdai módszerekkel, ám speciális címkenyomtatónk segítségével a három alapszín egyikével (piros, zöld, kék) megoldható, hogy ne feketével nyomtassunk.

Amennyiben nem változó tartalomról van szó, 4+2 színű nyomtatást is vállalunk.

Előnyomott

Ha fontos a színes nyomat, de változó tartalom is szerepel a címkén, megoldható a címkék előnyomása, amely egy állandó tartalom nyomdai felvitelét jelenti (pl. céglogó), majd a (kis mennyiségben) változó tartalmat (pl. terméknév vagy futósorszám) speciális címkenyomtatónkkal utánnyomjuk. Így nem kell a kis mennyiség miatt drága nyomdai szolgáltatást igénybe venni (mivel minden gépállítás alapdíjas), hanem előnyomás után akár egyesével is változhat címkéjének tartalma.

Ajánlatot kérek

Ruhacímke

Sokszor kis mennyiségű, de egyedi bevarrható vagy bevasalható ruhacímkére van szükség. Kis szériás gyártáshoz, vagy egyedi jelzésekre (pl. ovisoknak). Vagy munkaruhába bevasalható vonalkódos / QR kódos címkéket tesznek, hogy ne legyen keveredés mosás után, illetve számontartható legyen, hogy kinek milyen méretű munkaruhája van, milyen állapotú stb. Tovább a ruhacímkékhez ->>

Ajánlatot kérek

Felületkezelés, felosztás, perforálás

Lakkozás

Lehetőség van a címkék felületének védelmére, ekkor egy lakkréteg zárja le a címkét és a feliratot. Csak egyforma tartalom esetén igényelhető

Felosztás

A címkék közt normális esetben címkeköz van, amely segít, hogy felragasztáskor könnyen le tudjuk szedni a matricákat a hordozóról. Amennyiben a dolgozónak szemléltetni szeretnénk, hogy két vagy több címke egymáshoz tartozik, a címkeközök módosításával, vagy a felosztás egyéb elrendezésével vizuálisan is egyértelművé válik, hogy mely címkék (pl. sorszámok) tartoznak egymáshoz.

Ritzelés

Bizonyos esetekben szükség van arra, hogy egy címke kettészedhető legyen, hogy a tekercsről való leszedéskor összetéveszthetetlenül egy címkét alkossanak, végül mégis két helyre kerülnek (pl. leltárcímkéknél egy az eszközre, egy pedig a leltárfüzetbe, vagy termék esetén egy a termékre egy pedig a garancialevélre). Ilyenkor lehetőség van a címkét valamilyen megosztásban két (vagy több) részre osztani.

Ez a megoldás alkalmazható biztonsági címkeként is, például az autópálya-matricák „be vannak vagdosva”, úgy ritzeléssel elérhetjük, hogy leszedéskor darabokra szakadjon a címke.

Perforálás

Könnyen téphetővé válik a címke, vagy a címkék közt választható szét egységnyi darabokra a hordozó, így „adagolható” lesz a címke. Bizonyos esetekben rendelhető.

Ajánlatot kérek

Címkék ragasztója

Sokan nem is gondolnák, de a ragasztóból is több típus van. Gondoljunk csak a nagy kudarcból lett sikertermékre, a post-it noteszre, amelynek kötőanyaga eredetileg szupererős pillanatragasztóként indult. Ugyanúgy a címkék közt is megtalálhatóak ezek a variációk.

Általános célú ragasztó

Alapesetben ezzel a ragasztóval készülnek a címkék, de igény szerint nagyobb mennyiségek esetén megoldható különféle speciális ragasztó használata is.

Visszaszedhető ragasztó

Nevéből is adódóan a felületről könnyen visszaszedhető ragasztóról van szó. Ez a típus hasonlít leginkább a post-it noteszek jellemzőire. Bizonyos mennyiségig szabadon átragasztható. Amennyiben csak egyszer szeretnénk átragasztani, ajánljuk a „piggy back” címkéket.

Lemosható ragasztó

Vannak olyan felhasználási területek, amikor fontos, hogy egy enyhén lúgos/szappanos vízben lemoshatóak legyenek felhasználás után a címkék. Pl. palackok visszaváltásakor új címkét tesznek rá az esztétika és a minőségmegőrzési idő frissítése érdekében.

Erős ragasztó

Sokszor fontos, hogy nem megfelelően sima felületre kerülő, vagy komolyabb erőhatásoknak kitett címkék is megfelelően ragadjanak. Ilyenkor jól jöhet az erős ragasztó. Szintén használható biztonsági ragasztáshoz, mivel leszedésekor sérül a címke.

Hűthető ragasztó

A ragasztó anyaga hűtés hatására ridegedik, ezért a hűtőházi ragasztók külön kategóriába tartoznak. Feltétlen említse meg, ha a normál körülményeknél hűvösebb környezetben használja címkéit, mert így biztosítani tudjuk, hogy az azonosítócímkék a tárgyon maradnak!

Kikönnyített ragasztó, meggyengített ragasztó

Ha van egy termékünk, amelyet többször kell nyitni és zárni (pl.: rizses zacskó), akkor egy ragasztót ki lehet „könnyíteni”, vagy másnéven meggyengíteni, hogy egy visszazárható, de könnyen leszedhető ragasztójú címkét kapunk. Legbonyolultabb eset ebben, mikor van egy rész, ahol az eredeti ragasztó teljes tapadási erejével ragad a termékhez, utána van egy kikönnyített rész, amely visszazárható ragasztóként funkcionál és a legvégére olyan kikönnyítés kerül, amely már nem is ragad, így egy fület képez, amelynél könnyen megfogható ez a címke.

Ajánlatot kérek

Címkék felragasztása

A címkék felragasztása előtt a felületet por- és zsírmentesíteni kell, valamint a címkézési hőmérsékleti tartományon belül (általában 5-25°C) kell dolgoznunk. Így érhetjük el a legjobb tapadási minőséget. A felragasztás után meg kell várni a ragasztó száradási idejét, ami általában 24 óra, ekkorra megköt a ragasztó, és nem pereg le a felületről.
Amennyiben címkéi felragasztásához eszközre van szüksége, ajánljuk figyelmébe a kézi, illetve gépi címkefelrakóinkat. Ha a felragasztáshoz munkaerő kell Önnek, ebben is segítségére tudunk lenni.

Ahova címkét nyomtattunk az elmúlt tíz évben

A térkép nagyobb méretben való megjelenítése a teljesség igénye nélkül

Az Öntapadó Címke Felhő

Címke, Cimke, Vonalkód, Etikett, Vonalkódnyomtatás, Vonalkódkészítés, Vonalkód készítés, Vonalkód igénylés, EAN, Code 39, Code 128, UPC 128, EAN 13, EAN 128, QR kód, QR kód nyomtatás, A4 címke, Íves címke, Öntapadó etikett, Öntapadó címke, Öntapadó cimke, Biztonsági címke, VOID címke, Tekercses címke, Tekercses cimke, Bérnyomtatás, Leltárcímke, Könyvcímke, Ex-libris címke

Kövessen minket a FB-on, ne maradjon le semmiről!