Hívjon! +36 1 64 64 354

Vonalkód

Mi a vonalkód? Vagy csíkkód? Barcode vagy bárkód?

Ezek mind-mind használatos kifejezések a már réges-rég megszokott, de annakidején furcsa fekete csíkhalmaz felbukkanásakor mindenki azt kérdezte, hogy „emmeg mi?”

A vonalkód olyan gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges világos és sötét közök, illetve vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki az információt. Általában alattuk számokat is elhelyeznek. Leggyakoribb felhasználási területe a kereskedelem, például az áruk csomagolásán, amely lehetővé teszi az áru következő adatainak gyors azonosítását:

Írja a wikipédia.

Vonalkód típusok

EAN13

Ezt a kótdípust használják a kereskedelmi forgalomban lévő termékek típusának jelölésére, illetve egyes súlykódos vagy árkódos termékek (pl. kimért sajtok, húsok…) azonosítására.

Amennyiben Ön terméket gyárt (vagy forgalmaz), ilyen vonalkóddal kell ellátnia őket, ha olyan helyekre szeretné beszállítani, ahol igénylik a vonalkódokat a termékek azonosításához.

Az EAN 13-as vonalkód általános felépítése:

12 számjegy + 1 ellenőrző számjegy, az előző 12 számjegyből generáltan. Tehát 12 hasznos számjegyet kell meghatározni, illetve megadni, a tizenharmadikat automatikusan számolja a szoftverünk, de erre online kalkulátorokat is találhat.

Az EAN13-as kód felépítése a kereskedelmi forgalomban lévő termékeknél:

Amennyiben termékére vonalkódot szeretne az alábbi cikkben összeszedtük, hogy mit kell tudnia. Felépítés tekintetében az első 3 karakter az országot határozza meg, ahol rendszerbe került (ezért nem feltétlen biztos, hogy az 599-cel kezdődő vonalkódok Magyar terméket jelölnek, csak azt, hogy Magyarországon kapott vonalkódot a termék, de az lehet importált termék is), az utána lévő számok (7, 6, 5, 4, vagy 3 számjegy) az úgynevezett cégprefixek, ez a számsor határozza meg az Ön cégét, és a maradék számok (az ellenőrző számjegyet kivéve, 2, 3, 4, 5 vagy 6 számjegy) határozza meg a termékeit. Tehát 100, 1 000, 10 000, 100 000 vagy 1 000 000 különböző terméke lehet.

Ha tehát nézünk egy vonalkódot, így fog felépülni:

123456789012X

Ahol X az ellenőrzőszámjegy (az ellőtte lévő számjegyekből meghatározott szabvány alapján kalkulált szám)

Melyik cégprefixet válasszam?

10 jegyű cégprefixet választva az első három számjegy (123) fogja meghatározni az országot (Pl. 599 Magyarország esetén), a következő 7 számjegy határozza meg az Ön cégét (4567890), a maradék számjegyek (12) pedig az Ön termékeinek azonosítására szolgál, tehát 00-tól 99-ig 100 különböző termék azonosítására van lehetősége.

Amennyiben ez kevés, 9 jegyű cégprefixet kell választania, ahol 123 az országkód, 456789 az Ön cégkódja, és 012-ben pedig már három karakteren 1000 terméket (000-999) tud megkülönböztetni.

Ha ez is kevés, akkor 8 jegyű cégprefixet kell választania. stb.

Vonalkód igénylése

Hiánypótló cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan tud vonalkódot igényelni. Igyekeztünk úgy fogalmazni, és az ismeretlen fogalmakat megmagyarázni, hogy minél egyszerűbben lehessen érteni.  Olvassa el, hogy hogyan igényelhet vonalkódot zseniális termékére!

Vonalkód olvasók

 

Különleges vonalkódok

 

Két dímenziós vonalkód vagy 2D vonalkód, azaz a QR kód és a Datamatrix

 

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ahova címkét nyomtattunk az elmúlt tíz évben

A térkép nagyobb méretben való megjelenítése a teljesség igénye nélkül

Az Öntapadó Címke Felhő

Címke, Cimke, Vonalkód, Etikett, Vonalkódnyomtatás, Vonalkódkészítés, Vonalkód készítés, Vonalkód igénylés, EAN, Code 39, Code 128, UPC 128, EAN 13, EAN 128, QR kód, QR kód nyomtatás, A4 címke, Íves címke, Öntapadó etikett, Öntapadó címke, Öntapadó cimke, Biztonsági címke, VOID címke, Tekercses címke, Tekercses cimke, Bérnyomtatás, Leltárcímke, Könyvcímke, Ex-libris címke

Kövessen minket a FB-on, ne maradjon le semmiről!