Az előírásoknak megfelelő címke
Egy korábbi írásunkban már érintettük az élelmiszerjelölés szabályozását, valamint a címkén kötelezően megjelenítendő információk körét, mert fontos, hogy mit (v)eszünk. Most a címke megjelenésére koncentrálunk.
Tudja, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a címke megtervezésekor és kinyomtatásakor? Például, hogy a betű méretnek is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek? Íme egy kis összefoglaló, hogy címkéje megfelelően és jól mutathasson az üzletek polcain.
A címke küllemének alapvető kritériumai
A címke kép kialakítása során több feltételt kell szem előtt tartani, amelyeket az Európai Unió rendeletei is előírnak. Ezek a következők:
- A címkén szereplő információknak jól olvashatónak és feltűnőnek kell lenniük, hogy a fogyasztók könnyen észre vegyék és elolvashassák őket. A betűtípusnak, a betű színnek, a háttérszínnek és a kontrasztnak is megfelelőnek kell lennie. (pontos méretet lásd lejjebb)
- A címkén szereplő információknak letörölhetetlennek kell lenniük, hogy ne sérüljenek meg vagy ne váljanak olvashatatlanná a szállítás, a tárolás vagy a használat során. A címkét olyan anyagra kell nyomtatni, amely ellenáll a nedvességnek, a hőnek, a fénynek és a mechanikai hatásoknak.
- A címkén szereplő információkat nem szakíthatja meg sem kép, sem valamilyen más írás, amely zavarhatja vagy akadályozhatja az olvasást. A címkén szereplő képeknek és egyéb grafikai elemeknek összhangban kell lenniük az élelmiszer jellegével, és nem téveszthetik meg a fogyasztókat.
- A címkén szereplő információktól nem vonhatja el a figyelmet semmi, ami elrejtheti, kivehetetlenné teheti, vagy félrevezetheti a fogyasztókat.
- A címkén nem szerepelhetnek olyan megtévesztő, hamis esetleg túlzó állítások, jelölések vagy szimbólumok, amelyek ellentmondanak a kötelező információknak.
A minimális betű méret és a csomagolás mérete
A címkén szereplő információk betű méretének is meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, amelyek függenek a csomagolás méretétől. A kötelező információkat olyan betűtípussal kell kinyomtatni, amelynek x-magassága legalább 1,2 milliméter. Ha a csomagolás legnagyobb felülete nem éri el a 80 cm²-t, az x-magasság legalább 0,9 milliméter legyen.
Ha a csomagolás vagy tárolóedény legnagyobb felülete 10 cm²-nél kisebb (ami nagyjából egy standard bélyeg, vagy egy teamécses alja), akkor nem kell feltüntetni az összes kötelező információt, csak a következőket:
- az élelmiszer neve,
- minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó anyag vagy termék, amelyet az élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van,
- az élelmiszer nettó mennyisége,
- a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő.
Ezeket az információkat ugyanazon látómezőben kell feltüntetni, azaz olyan oldalon vagy felületen, amelyet a fogyasztó elsőként lát, amikor megfogja a csomagolást vagy a tárolóedényt.
Címke méretsegédletünkön láthatja a leggyakrabban keresett címkéink méreteit és a méretarányokat is.
A kötelező adatok körét a rendelet (1169/2011/EU IV. fejezet I. szakasz 9.cikk) tartalmazza
Az élelmiszerjelölés az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem alapvető eszköze, de a fogyasztók pontos tájékoztatását is szolgálja. Ezért fontos Önnek is, hogy jól megtervezett címkéje ne csak mutatós legyen, de minden információ megfelelően jelenjen meg rajta, ezzel is hozzájárulva a terméke sikeréhez.
Segíthetünk a tökéletes címkéje elkészítésében? Keressen minket!
Öntapadó Címke Nyomtatás – Ragaszkodjon hozzánk!