Virágzó hírek a hazai méztermelők életében.
Azaz a mézek mezején is fontosak a gyökerek.

A magyar termelőktől származó élelmiszer és minden egyéb termék, mindannyiunk szívügye, akárcsak a tisztességtelen piaci verseny megszűntetése a hazai és az EU-n kívüli országokból beérkező, sokszor beazonosíthatatlan eredetű méztermékek esetében.
Ugyan a több országból indított, uniós előírások szigorítását célzó kérvény felülvizsgálata még folyik, az Agrárminisztérium módosította a Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó részét. Az eddig “homályos” jelölés, mint “Eu-országokból és/vagy EU-n kívüli (harmadik) országokból származó mézkeverék”, már nem elegendő, tehát:
“A címkén fel kell tüntetni azon származási országot vagy országokat, ahol a mézet begyűjtötték. Különböző országokból származó mézek keverésekor a felhasznált mézek tömege szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni a származási országokat a „mézkeverék” kifejezéssel együtt. Például: „Magyarországról és Kínából származó mézkeverék”.” (Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről A rész II.4.)
A korábbi rendeletnek megfelelő termékek a módosítás hatálybalépésének napjától számított 6 hónapig forgalmazhatók, a minőségmegőrzési idejük lejártáig.

Mind a termelőkre, mind a fogyasztókra nézve is jó hír, ez az „eredet pontosítás” hiszen ha a magyar méz kedvelői a hungarikumnak számító hamisítatlan magyar mézre vágynak, akkor ezután biztosak lehetnek a választásukban.