Előfordult, hogy ügyfeleink a címkék alapanyagának kipróbálása után kétségbeesetten hívtak fel minket, hogy azok nem ragadnak eléggé, könnyen leszedhetőek, esetleg lepotyognak a felületről, vagy a VOID címkék nem úgy „működnek”, ahogy kellene nekik.
Nagyon kevés alapvető dolgot kell betartani:
1. Por- és zsírmentesített, száraz felületre kell ragasztani a címkéket
Leltározáskor követik el azt a hibát a címkéket felragasztók, hogy a koszos, főleg poros eszközökre teszik a címkéket. Egy nedves ronggyal történő gyors tisztítás, majd egy száraz törlés elegendő is lehet, de a zsírt alkohollal lehet legjobban leszedni.
Gondoljon csak bele. Ha egy réteg homokra ragasztaná a címkéket, a homokszemek megragadnának szépen a ragasztón, de ami alatta van, ahhoz már esélye sincs a ragasztónak kötni. Ugyanígy van a porszemekkel és zsírcseppekkel is.
2. Meg kell várni a 24 óra száradási időt
Volt, aki hívott, hogy nem is VOID címkét kapott. Pedig csak felragasztotta, és egyből próbálta leszedni.
Vagy a ragasztó erejét kritizálták, hogy biztosan gyengítettet kaptak.
Ahogyan a Technokolnak, a stiftes ragasztóknak, vagy a pillanatragasztónak és egyéb ipari ragasztóknak is, a címkék ragasztójának is kell idő, hogy meg tudjanak kötni az adott anyaghoz. A szilikon hordozóról könnyen eltávolítható, mert nem lép a ragasztó erős kapcsolatba a felülettel, de onnan átragasztva a felületi érdességet kihasználva keres erősebb tapadást a ragasztó, ehhez viszont idő kell.
3. Be kell tartani a minimális címkézési hőmérsékletet
Általában 5 fokos címkézési minimális hőmérsékletet írnak elő az alapanyagokra. Ha rideg a ragasztó (úgymond „megfagy”) érthető módon nem tud tapadni a felülethez.
+1. Polcon tarthatóság – raktározási paraméterek
Amennyiben bevásárol előre, megadnak egy raktározási hőmérsékletet a címkékhez, hogy adott körülmények között milyen időtartamig tartható el minőségromlás nélkül. Ugyanis a címke anyaga sárgulhat, a thermo címkék működése nem lesz 100%-os, és a ragasztók pedig gyengülnek. Bár 3-5 éves időtartamokat írnak az alapanyagokra, nem javasoljuk, hogy 1 évnél nagyobb mennyiséget rendeljen.
Anyagválasztás
A fentiek figyelembevételével kell az anyagokat megválasztani. Van, amikor nem lehet mindegyiket betartani, és „trükközni” kell, mert a címke alkalmazási hőmérséklete a tipikus -20 és +80 fok közötti értéknek bár megfelel, a minimális 5 fokos címkézési hőmérséklet gyártástechnológiai okokból nem megvalósítható, így olyan ragasztót kell választani, amelyet alacsonyabb hőmérsékleten lehet felragasztani. Ehhez készítettünk egy másik bejegyzést, amely taglalja, hogy hogyan érdemes választani alapanyagot.
Vélemény, hozzászólás?