Előfordult, hogy ügyfeleink a címkék alapanyagának kipróbálása után kétségbeesetten hívtak fel minket, hogy azok nem ragadnak eléggé, könnyen leszedhetőek, esetleg lepotyognak a felületről, vagy a VOID címkék nem úgy „működnek”, ahogy kellene nekik.
Nagyon kevés alapvető dolgot kell betartani:
1. Por- és zsírmentesített, száraz felületre kell ragasztani a címkéket
Leltározáskor követik el azt a hibát a címkéket felragasztók, hogy a koszos, főleg poros eszközökre teszik a címkéket. Egy nedves ronggyal történő gyors tisztítás, majd egy száraz törlés elegendő is lehet, de a zsírt alkohollal lehet legjobban leszedni.
Gondoljon csak bele. Ha egy réteg homokra ragasztaná a címkéket, a homokszemek megragadnának szépen a ragasztón, de ami alatta van, ahhoz már esélye sincs a ragasztónak kötni. Ugyanígy van a porszemekkel és zsírcseppekkel is.
2. Meg kell várni a 24 óra száradási időt
Volt, aki hívott, hogy nem is VOID címkét kapott. Pedig csak felragasztotta, és egyből próbálta leszedni.
Vagy a ragasztó erejét kritizálták, hogy biztosan gyengítettet kaptak.
Ahogyan a Technokolnak, a stiftes ragasztóknak, vagy a pillanatragasztónak és egyéb ipari ragasztóknak is, a címkék ragasztójának is kell idő, hogy meg tudjanak kötni az adott anyaghoz. A szilikon hordozóról könnyen eltávolítható, mert nem lép a ragasztó erős kapcsolatba a felülettel, de onnan átragasztva a felületi érdességet kihasználva keres erősebb tapadást a ragasztó, ehhez viszont idő kell.
3. Be kell tartani a minimális címkézési hőmérsékletet
Általában 5 fokos címkézési minimális hőmérsékletet írnak elő az alapanyagokra. Ha rideg a ragasztó (úgymond „megfagy”) érthető módon nem tud tapadni a felülethez.
+1. Polcon tarthatóság – raktározási paraméterek
Amennyiben bevásárol előre, megadnak egy raktározási hőmérsékletet a címkékhez, hogy adott körülmények között milyen időtartamig tartható el minőségromlás nélkül. Ugyanis a címke anyaga sárgulhat, a thermo címkék működése nem lesz 100%-os, és a ragasztók pedig gyengülnek. Bár 3-5 éves időtartamokat írnak az alapanyagokra, nem javasoljuk, hogy 1 évnél nagyobb mennyiséget rendeljen.
Anyagválasztás
A fentiek figyelembevételével kell az anyagokat megválasztani. Van, amikor nem lehet mindegyiket betartani, és „trükközni” kell, mert a címke alkalmazási hőmérséklete a tipikus -20 és +80 fok közötti értéknek bár megfelel, a minimális 5 fokos címkézési hőmérséklet gyártástechnológiai okokból nem megvalósítható, így olyan ragasztót kell választani, amelyet alacsonyabb hőmérsékleten lehet felragasztani. Ehhez készítettünk egy másik bejegyzést, amely taglalja, hogy hogyan érdemes választani alapanyagot.