Élelmiszert csomagol és már csak a termék címkéje hiányzik, akkor még egy kis adalékkal szolgálnánk, hogy az elgondolt külső ne csak mutatós legyen, hanem valóban minden kötelező tartalom szerepeljen rajta úgy, ahogy kell. Így lesz egyedi és egyben informatív, azaz teljes. Az élelmiszerek csomagolásán lévő tápérték táblázat nyilván Önnek sem idegen, de vajon tudja-e, hogy hogyan kell feltüntetnie a címkéjén, milyen szabályoknak kell megfelelnie?
Élelmiszer címkézés sorozatunk következő részében a Tápértékjelölés témáját járjuk körül.
Mi az a Tápérték táblázat?
A tápérték táblázat segít a tudatos táplálkozásban, mivel megmutatja, az adott élelmiszerben található tápanyagok mennyiségét és arányát. Az elkészítéséhez szükség van az élelmiszer összetételének ismeretére, amelyet laboratóriumi vizsgálatokkal, vagy megbízható adatbázisokból lehet meghatározni.
Mikor kell feltüntetni?
A Tápérték feltüntetése törvényi kötelezettség. Az Európai Unióban 2016. december 13-tól kötelező feltüntetni a tápérték táblázatot az előre csomagolt élelmiszereken, kivéve néhány kivételt, mint például: feldolgozatlan termékek, amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak, a friss gyümölcsök és zöldségek, a fűszerek, a víz, a tea, a kávé…stb. (a kivételek teljes listáját a 1169/2011/EU rendelet V. melléklete tartalmazza).
Hogyan kell feltüntetni?
Az adatokat 100 g vagy 100 ml élelmiszerre vonatkoztatva kell megadni, mellette lehetőség van adagonkénti vagy fogyasztási egységenkénti tápértékjelölésre is.
- Kötelezően jelölendő az Energia kJ/kcal-ban jelölve, valamint a zsír-, a telített zsírsav-, a szénhidrát-, a cukor-, a fehérje- és a sótartalom grammban kifejezve
- Nem kötelező, de javasolt a rost (ha van rost tartalma) poliolok (ha tartalmaz cukoralkoholt)
- Opcionálisan megadhatók további tápanyagok is, mint például a keményítő, a mono- és diszacharidok, a többszörösen telítetlen zsírsavak, a transzzsírsavak, a koleszterin, a vitaminok és az ásványi anyagok.
Lehetőségek: Táblázatos vagy folyószöveges?
Lehet táblázatos, itt minden érték külön sorban szerepel, vagy ha erre nincs elegendő hely, akkor folyószöveges formában is megengedett, ebben az esetben az értékek a termék leírásába vannak beleszőve.
Mindkettő megfelelő, a címke tervnél a jelölésre alkalmas hely az, ami leginkább befolyásolja a feltűntetés módját. A címkén a betű méret és a megjelenítés szabályai, itt is érvényesek, azaz jól láthatónak, olvashatónak és érthetőnek kell lennie, és nem szabad, hogy megtévessze vagy félrevezesse a fogyasztót.
Az átlagos tápértékek megadása történhet:
- Analitikai vizsgálatok
- Számítások
- Adatbázisok alapján
A tápérték táblázatot az élelmiszer előállítója, forgalmazója vagy importőre készítheti el, az ő felelőssége, hogy az adatokat a legpontosabban határozza meg és a tűréshatárok figyelembevételével a feltüntetett értékek a valóságnak megfeleljenek.
Tápértékjelölésre vonatkozó tűréshatárok
A termékeken feltüntetett táblázatban szereplő számok nem lehetnek tökéletesen pontosak, ezek átlagos értékek, amelyek az élelmiszer természetes változékonyságát, a gyártási folyamatot, a tárolást és a vizsgálati módszert is figyelembe veszik. Az élelmiszer tápanyagtartalma azonban nem térhet el olyan jelentős mértékben a címkén szereplőtől, hogy a fogyasztókat megtévessze.
Érdekesség
Amíg a kötelező tápértékjelölés részletes információkat nyújt, addig mellette, ma már más is segítségünkre lehet abban, hogy gyorsan beazonosíthassuk, hogy az adott élelmiszer bele illik-e az étrendünkbe. A Nutri-score (egyelőre önkéntes alapon működő) jelölési rendszer, amely egy 5 betűből (A-tól E-ig) és a betűkhöz rendelt színekből (sötétzöldtől pirosig) álló kód, amely összefoglalja az adott termék tápanyagtartalmát.
Amennyiben az Ön terméke a kötelező tápértékjelölés körébe tartozik, a fentiek ismeretében könnyen megtervezheti címkéjét, de akár mi is segíthetünk benne. A címke nyomtatás “terhét” sem kell cipelnie, bízza ránk, mi minden energiánkat az Ön címkéjének szenteljük.
Öntapadó Címke Nyomtatás – Ragaszkodjon hozzánk!