Hívjon! +36 1 64 64 354

Szakszavak – Szójegyzék – Idegen szavak szótára

Szakszavak – Szójegyzék – Idegen szavak szótára

Senki sem születik szakembernek, ám szakemberekkel óhatatlan, hogy bizonyos szakszavak előkerülnek. Bár törekszünk arra, hogy mindent a lehető legegyszerűbben, „konyhanyelven” fogalmazzunk meg, vannak olyan kifejezések, amelyeket mindenképpen használnunk kell. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Címke paraméterek

szélesség : a címke szélessége a hordozó szalag szélességének irányában

magasság/futásirány : a címke magassága, futásiránya, a hordozó szalag hosszanti iránya mentén

pályaszám : a tekercsen egymás mellett (szélesség irányban) található címkék darabszáma (jellemzően 1 pályás, de 2-3-4 pályás címkékkel is dolgozunk)

címkeköz : a futásirányban egymás alatt lévő címkék közti távolság

dimenziok

Kiszerelés:

A kiszerelési méretet a címkék utólagos nyomtatása esetén kell megadni, ugyanis a címkenyomtató meghatározza, hogy milyen méretű „médiát” (alapanyagot) tud befogadni.

Belső átmérő / magátmérő : annak a papírhengernek a mérete, amelyre a címkéket tekercselik

Külső átmérő : a kész címkék feltekert külső átmérője

kulsobelso2

„Asztali” nyomtatók esetén általában 40 mm-es belső átmérővel és 100 mm-es külső átmérővel szokták kérni a címkéket
„Ipari” nyomtatók esetén 76 mm-es belső átmérővel és 200 mm-es külső átmérővel rendelik a címkéket
Pontos specifikáció a nyomtató adatlapján található.

Tájolás : nyomtatott címkéknél nem mindegy, hogy melyik irányban van a nyomat, 4 félét különböztetnek meg, a 4 irányban. Tovább a címkék tájolásához (képekkel) –>

Külső oldali címkék, belső oldali címkék : ha fel van tekerve a címke a magra, akkor kívül vannak a címkék, vagy a belső oldalon, így az utóbbinál nem látszódnak a címkék, csak a hordozó hátulja. Tovább a címkék tájolásához (képekkel) –>

Nyomdai szakszavak

Nyomóforma : nyomdai színes nyomtatás esetén a 4 nyomdai színnek megfelelő (cián, magenta, sárga, fekete – CMYK) nyomóformákat kell elkészíteni, amelyekről készül majd a nyomat. Ezek teljesen egyforma nyomatok lesznek. Ára függ a címke méretétől, és a grafika bonyolultságától, a használt színek számától.

Direkt szín : lehet ún. direkt színnel (kikevert Pantone színnel) is nyomtatni, ez is egy külön nyomóformát jelent. Előnye, hogy nem raszterpontok által „összegzett” látványból fog állni a szín, hanem csak az adott szín található meg az adott „pixelen”, valamint a lehető legjobban igazodik a grafikus elképzeléséhez, arculati elemekhez.

Prégelés : bizonyos színeket, „effekteket” (pl. aranyozás) prégeléssel visznek fel a felületre, ez olyasmi, mint egy fólia, amelyet egy UV lakkos technológiával juttatnak a címkére ott, ahol szükség van rá.

Stancszerszám : az öntapadó címkék alapanyaga egy folyamatos széles csík. Ebből „pogácsaszaggatóval” vagdossák ki a lekerekített téglalapokat, vagy a megadott egyedi formát. Ezt a „pogácsaszaggatót” nevezik stancszerszámnak, vagy más néven kivágószerszámnak.
Hengerstanc egy hengeren van rajta, és forgó mozgással vagdossa ki a címkéket, ezáltal precízebb, de drágább a szerszám.
Síkstanc pedig egy lemezen található, és pecsételő mozdulattal vagdossa ki a formákat. Olcsóbb, de nagyobb pontosságszórású eredményt hoz.

A kistancolt címkék közötti selejt anyagot (mátrixot) kiszedik, hogy a címkenyomtató érzékelhesse a címkeközöket. Ellenkező esetben:

Black marker -t kell a hátoldalra tenni, ezek fekete kis téglalapok, amelyek jelzik, hogy hol ér véget egy címke, és hol kezdődik a következő. Egyes vonalkód-nyomtatók ezt a jelölést (is) érzékelik.

Kifutó -t szokás a grafikára tenni, amennyiben nem fehér hátérről beszélünk, vagy a grafika a címke szélééig ér. A vágógépnek van egy bizonytalansága, és ha pontos lenne a grafika széle, olykor-olykor egy nagyon vékony fehér sáv lenne a szélen.

Ahova címkét nyomtattunk az elmúlt tíz évben

A térkép nagyobb méretben való megjelenítése a teljesség igénye nélkül

Az Öntapadó Címke Felhő

Címke, Cimke, Vonalkód, Etikett, Vonalkódnyomtatás, Vonalkódkészítés, Vonalkód készítés, Vonalkód igénylés, EAN, Code 39, Code 128, UPC 128, EAN 13, EAN 128, QR kód, QR kód nyomtatás, A4 címke, Íves címke, Öntapadó etikett, Öntapadó címke, Öntapadó cimke, Biztonsági címke, VOID címke, Tekercses címke, Tekercses cimke, Bérnyomtatás, Leltárcímke, Könyvcímke, Ex-libris címke

Kövessen minket a FB-on, ne maradjon le semmiről!