Hívjon! +36 1 64 64 354

Öntapadó címkék eltávolítása

Bár mi alapvetően az öntapadó címkék nyomtatásával foglalkozunk, kerestek meg minket már azzal, hogy hogyan kell eltávolítani a címkéket, mert bizony van, hogy rossz címke kerül rossz helyre, vagy megváltoznak az információk menet közben, és le kell cserélni.

2013-05-07 08.43.09

Ha előre tudja, hogy le kell szedni a termékről a címkét, esetleg funkciója vesztésével (pl. vásárlási tájékoztató, vonalkód tányéron, bögrén) válik szükségtelenné a címke, válasszon visszaszedhető ragasztójú címkét! (mintha a post it notesz felső, ragasztós csíkja lenne a címke)

Először is tisztában kell lenni a vonalkódok helyes felragasztásával, és fizikai paramétereivel.

Röviden: por- és zsírmentesített felületre kell ragasztani a címkéket, megvárni a 24 óra száradási időt, a címkézési hőmérsékleten.

Ebből a por- és zsírmentesített felületet nem igazán tudjuk kihasználni, hiszen, ha véglegesre terveztük a címkéket az adott helyen, akkor azt por- és zsírmentesítettük.

Ha „időben” észrevesszük, hogy mégsem jó helyen van a címke, akkor a ragasztó még nem teljesen köt meg, van esély az eltávolításra.

A címkézési hőmérséklet drasztikus csökkentésével (fagyasztás) vagy növelésével (hősugárzó, hajszárító) a ragasztó előbbinél ridegedik, utóbbinál kilágyul, és veszít tapadási minőségéből, így eltávolíthatjuk.

Sokszor ha lassan húzzuk le a címkét, a ragasztó inkább a címkéhez ragaszkodik jobban, mint a felülethez, amire ragasztottuk, így nem marad hátra ragasztó.

Kérjük minden esetben vegye figyelembe, hogy az adott hatás (hő-, vegyszer, fizikai eltávolítás…) nem okoz-e kárt a tárgyban!

Emellett különböző trükkökkel találkozhat – leginkább papír címkék esetében:

Melegvizes, szappanos áztatás: a legelterjedtebb, csak beáztatjuk az üvegeket, és már válik is le róla. No persze itt általában olyan ragasztót használnak – főleg a visszaváltható üvegeknél – amely könnyen oldódik víz hatására. Üveg felületnél a felázott címkét, ha nem jön le könnyen, egy erre rendszeresített fémszivaccsal lehet ledörzsölni a címkét és a ragasztót.

Olajszármazékok: a finomított vagy finomítatlan olajak képesek oldani a ragasztót, így olajjal, benzinnel próbálkozhat eltávolítani a címkét, de figyeljen, hogy a benzin az anyagot is károsíthatja, az olajat pedig lehet, hogy egyéb mosószerrel el kell távolítania… WD-40-nel is próbálkozhat, a „csodaszer” kenőanyagon kívül oldószert is tartalmaz.

Alkohol, higító, aceton: a ragasztók általános oldószerei. Ha maradék ragasztót talál a felületen, ezekkel biztosan eltávolíthatja.

Ezek közül pontos típusoknak ajánljuk:

Nem csak papír címkék esetében:

Hajszárítós/hőlégfúvós melegítés: ahogy a bevezetőben már írtuk, a melegítéssel oldódik a ragasztó, így könnyebben leválasztható

 

Ha pont az eltávolíthatatlanság a cél: Biztonsági címkéinket válassza!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ahova címkét nyomtattunk az elmúlt tíz évben

A térkép nagyobb méretben való megjelenítése a teljesség igénye nélkül

Az Öntapadó Címke Felhő

Címke, Cimke, Vonalkód, Etikett, Vonalkódnyomtatás, Vonalkódkészítés, Vonalkód készítés, Vonalkód igénylés, EAN, Code 39, Code 128, UPC 128, EAN 13, EAN 128, QR kód, QR kód nyomtatás, A4 címke, Íves címke, Öntapadó etikett, Öntapadó címke, Öntapadó cimke, Biztonsági címke, VOID címke, Tekercses címke, Tekercses cimke, Bérnyomtatás, Leltárcímke, Könyvcímke, Ex-libris címke

Kövessen minket a FB-on, ne maradjon le semmiről!