Minőségét megőrzi… Lejárati idő… Fogyasztható…
Hogyan és mikor kell feltüntetni a minőségmegőrzési időt a címkéken?
Hivatalosan (ld. lent csatolt rendelet) a dátumot a következő szavaknak kell megelőznie:
A … helyére:
Illetve nem szükséges feltüntetni:
- Friss gyümölcs és zöldség (krumpli is), hámozatlan, feldolgozatlan formában. (csírákra viszont kell!)
- Nem szőlőből készült borokra, likőrborokra, szénsavas borokra, aromásított borokra (stb.)
- Legalább 10 térfogatszázalék alkoholt tartalmaző italokra
- cukrász- vagy sütőipari termékekre, amelyeket természetüknél fogva a gyártástól számított 24 órán belül elfogyasztanak
- ecetre
- étkezési sóra
- cukorra (szilárd halmazállapotú)
- (stb.)
Jogszabályok
https://elelmiszerlanc.kormany.hu/kapcsolodo-jogszabalyok
Fontos: nem vállalunk felelősséget a fenti értelmezésből eredő bármilyen jellegű kárért. Mindig a hatályos jogszabályokat vegye figyelembe!
AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE
(2011. október 25.)
a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről
X. MELLÉKLET
MINŐSÉGMEGŐRZÉSI, FOGYASZTHATÓSÁGI IDŐ ÉS A FAGYASZTÁS IDŐPONTJA
1. A minőségmegőrzési időt a következőképpen kell feltüntetni:
- a) A dátumot az alábbi szavaknak kell megelőznie:
— „Minőségét megőrzi: …”, amennyiben a dátumban szerepel a nap megjelölése, — „Minőségét megőrzi … végéig” más esetekben. - b) Az a) pontban meghatározott szavakat a következőkkel kell kiegészíteni:— maga a dátum, vagy— utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen.Ha szükséges, ezeket az adatokat azon tárolási feltételek leírásának kell követnie, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy a termék megőrizze minőségét a megadott időszakban.
- c) A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és szükség szerint az évet, ebben a sorrendben.Mindazonáltal azon élelmiszerek esetében:
- — amelyek minőségüket három hónapnál rövidebb ideig őrzik meg, elegendő a nap és a hónap feltüntetése,
- — amelyek minőségüket három hónapnál több, de 18 hónapnál rövidebb ideig őrzik meg, elegendő a hónap és az év feltüntetése,
- — amelyek minőségüket 18 hónapnál hosszabb ideig őrzik meg, elegendő az év feltüntetése.
- d) Az egyéb típusú minőségmegőrzési időt előíró uniós rendelkezésekre is figyelemmel a minőségmegőrzési időfeltüntetése nem szükséges az alábbiak esetében:
- — friss gyümölcs és zöldség, beleértve a burgonyát, amelyet nem hámoztak meg, vágtak fel vagy kezeltek hasonló módon; ez az eltérés nem vonatkozik a csírázó magokra és a hasonló termékekre, például hüvelyes növények hajtásaira,
- — nem szőlőből, hanem más gyümölcsökből előállított bor, likőrbor, szénsavas bor, aromásított bor és hasonló termékek, továbbá a 2206 00 KN-kód alá sorolt és szőlőből vagy szőlőmustból előállított italok,
- — legalább 10 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italok,
- — cukrász- vagy sütőipari termékek, amelyeket természetüknél fogva a gyártásuktól számított 24 órán belül elfogyasztanak,
- — ecet,
- — étkezési só,
- — szilárd halmazállapotú cukor,
- — édesipari termékek, amelyek csaknem kizárólag aromaanyagokat és/vagy színezett cukorféléket tartalmaznak,
- — rágógumi és hasonló rágnivaló termékek.
2. A fogyaszthatósági időt a következőképpen kell feltüntetni:
- a) A dátumot a „Fogyasztható: …” szó előzi meg.
- b) Az a) pontban szereplő szót követi:— maga a dátum, vagy
— utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen. Ezen adatokat a tárolási feltételek leírásának kell követni. - c) A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és szükség szerint az évet, ebben a sorrendben.
- d) A fogyaszthatósági időt minden egyes előre csomagolt adagon fel kell tüntetni.
3. A III. melléklet 6. pontjában említett fagyasztási vagy első fagyasztási időpontot a következőképpen kell feltüntetni:
- a) A dátumot a „Fagyasztás időpontja: …” kifejezés előzi meg.
- b) Az a) pontban említett szót követi:— maga a dátum, vagy— utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen.
- c) A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és az évet, ebben a sorrendben.