Hívjon! +36 1 64 64 354

Mi legyen a méz címke tartalma? Mit kötelező feltüntetni a mézes üveg címkén?

Mi legyen a méz címke tartalma? Mit kötelező feltüntetni a mézes üveg címkén?

Az alábbiakban megtudhatja, hogy pontosan mit és hogyan kell feltüntetni a mézes üveg címkéjén, hogy a hatályos jogszabályoknak megfeleljen!*

Alapvetően a kistermelő nem köteles az élelmiszert csomagoltan eladni, ahogyan a piacokon is találkozhatunk a termékekkel. Ilyenkor jól láthatóan fel kell tüntetni a kistermelő nevét, címkét vagy a gazdaság helyének címét, termék nevét – kistermelői, illetve méz esetében termelői jelzőkkel ellátva.

Mézet értelemszerűen csomagolva árusítanak, leginkább befőttesüvegekben, ennek megfelelően kötelezően minden jelölési előírást be kell tartania, ezzel kapcsolatosan a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 sz. Méz c. előírása tartalmazza, hogy mik a mézcímke kötelezően feltüntetendő elemei.

A 1169/2011/EU-s rendelet szerint végső fogyasztóknak vagy vendéglátóknak, illetve közétkeztetésre szánt mézek esetében a kötelező jelölési elemek:

 • a jelölésért felelős vállalkozás (gyártó vagy forgalmazó) neve, címe (akár lakcíme, akár gazdaságának címe, de postafiók számot nem lehet megadni),
 • megnevezés,
 • nettó mennyiség (grammban vagy kilogrammban kifejezve; nem kell, ha a vevő jelenlétében mérik le)
 • minőségmegőrzési idő (szöveg hónap-év sorrendben, pl. 12.2015.). Erről bővebben itt olvashat.
 • tárolási feltétel (pl.: „Tárolás napfénytől védve, szobahőmérsékleten”)
 • származási ország, mely kistermelő esetében kizárólag Magyarország lehet. Az országhatár mentén természetesen a méhek gyűjthetnek más országból is mézet, de maga a méznek az előállítása, azaz a pergetés, vagy a csomagolás csak Magyarországon történhet.
 • méz esetében fel kell tűntetni a méz neve előtt a “termelői” jelzőt

Egyéb adatok, amit nem feltétlenül kell feltűntetni, de nem árt, ha tudunk róla:

 • összetevők: nem kötelező feltűntetése az egyetlen alapanyagból álló élelmiszerek esetében, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható. Ha azonban méz készítményről van szó, akkor fel kell tűntetni, hogy milyen összetevőket tartalmaz.
 • tápérték táblázat: 2016. év végétől kötelezően alkalmazandó tápértékjelölés alól kivétel az a méz, ami egyetlen összetevőből álló feldolgozatlan termék. Sőt, nem kötelező a tápértékjelölés a kistermelői Rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek, tehát pl. mézbe kevert kandírozott gyümölcsök esetében sem. Ez alól természetesen az ízesített méz készítmények kivételnek számítanak.

Amire figyelni kell még:

 • A címkén megtévesztő, vagy valótlan adatokat, információkat nem tartalmazhat!
 • A címke lehet szöveges, ellátható képpel, ábrával (grafikai tervezésben is segítünk), egyéb jelöléssel, de egyértelműnek és közérthetőnek kell Lennie!
 • A termék lényeges jellemzőire utaló jelöléseket feltűnő helyen kell elhelyezni, amiknek jól láthatónak, könnyen érthetőnek, tisztán olvashatónak, félreérthetetlennek és eltávolíthatatlannak kell lenniük.
 • A jelöléseket nem szabad elfedni, elrejteni, vagy más írásos vagy képi anyaggal megszakítani.

Ha mézcímkére van szüksége, kérje segítségünket – kattintson!

* A cikkünkben található információk tájékoztató jellegűek, nem követjük naprakészen a jogszabályi változásokat, így a fentiekért felelősséget nem tudunk vállalni.

Ahova címkét nyomtattunk az elmúlt tíz évben

A térkép nagyobb méretben való megjelenítése a teljesség igénye nélkül

Az Öntapadó Címke Felhő

Címke, Cimke, Vonalkód, Etikett, Vonalkódnyomtatás, Vonalkódkészítés, Vonalkód készítés, Vonalkód igénylés, EAN, Code 39, Code 128, UPC 128, EAN 13, EAN 128, QR kód, QR kód nyomtatás, A4 címke, Íves címke, Öntapadó etikett, Öntapadó címke, Öntapadó cimke, Biztonsági címke, VOID címke, Tekercses címke, Tekercses cimke, Bérnyomtatás, Leltárcímke, Könyvcímke, Ex-libris címke

Kövessen minket a FB-on, ne maradjon le semmiről!