Mi legyen a méz címke tartalma? Mit kötelező feltüntetni a mézes üveg címkén?
Az alábbiakban megtudhatja, hogy pontosan mit és hogyan kell feltüntetni a mézes üveg címkéjén, hogy a hatályos jogszabályoknak megfeleljen!*
Alapvetően a kistermelő nem köteles az élelmiszert csomagoltan eladni, ahogyan a piacokon is találkozhatunk a termékekkel. Ilyenkor jól láthatóan fel kell tüntetni a kistermelő nevét, címkét vagy a gazdaság helyének címét, termék nevét – kistermelői, illetve méz esetében termelői jelzőkkel ellátva.
Mézet értelemszerűen csomagolva árusítanak, leginkább befőttesüvegekben, ennek megfelelően kötelezően minden jelölési előírást be kell tartania, ezzel kapcsolatosan a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 sz. Méz c. előírása tartalmazza, hogy mik a mézcímke kötelezően feltüntetendő elemei.
A 1169/2011/EU-s rendelet szerint végső fogyasztóknak vagy vendéglátóknak, illetve közétkeztetésre szánt mézek esetében a kötelező jelölési elemek:
- a jelölésért felelős vállalkozás (gyártó vagy forgalmazó) neve, címe (akár lakcíme, akár gazdaságának címe, de postafiók számot nem lehet megadni),
- megnevezés,
- nettó mennyiség (grammban vagy kilogrammban kifejezve; nem kell, ha a vevő jelenlétében mérik le)
- minőségmegőrzési idő (szöveg hónap-év sorrendben, pl. 12.2015.). Erről bővebben itt olvashat.
- tárolási feltétel (pl.: „Tárolás napfénytől védve, szobahőmérsékleten”)
- származási ország, mely kistermelő esetében kizárólag Magyarország lehet. Az országhatár mentén természetesen a méhek gyűjthetnek más országból is mézet, de maga a méznek az előállítása, azaz a pergetés, vagy a csomagolás csak Magyarországon történhet.
- méz esetében fel kell tűntetni a méz neve előtt a “termelői” jelzőt
Egyéb adatok, amit nem feltétlenül kell feltűntetni, de nem árt, ha tudunk róla:
- összetevők: nem kötelező feltűntetése az egyetlen alapanyagból álló élelmiszerek esetében, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható. Ha azonban méz készítményről van szó, akkor fel kell tűntetni, hogy milyen összetevőket tartalmaz.
- tápérték táblázat: 2016. év végétől kötelezően alkalmazandó tápértékjelölés alól kivétel az a méz, ami egyetlen összetevőből álló feldolgozatlan termék. Sőt, nem kötelező a tápértékjelölés a kistermelői Rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek, tehát pl. mézbe kevert kandírozott gyümölcsök esetében sem. Ez alól természetesen az ízesített méz készítmények kivételnek számítanak.
Amire figyelni kell még:
- A címkén megtévesztő, vagy valótlan adatokat, információkat nem tartalmazhat!
- A címke lehet szöveges, ellátható képpel, ábrával (grafikai tervezésben is segítünk), egyéb jelöléssel, de egyértelműnek és közérthetőnek kell Lennie!
- A termék lényeges jellemzőire utaló jelöléseket feltűnő helyen kell elhelyezni, amiknek jól láthatónak, könnyen érthetőnek, tisztán olvashatónak, félreérthetetlennek és eltávolíthatatlannak kell lenniük.
- A jelöléseket nem szabad elfedni, elrejteni, vagy más írásos vagy képi anyaggal megszakítani.
Ha mézcímkére van szüksége, kérje segítségünket – kattintson!
* A cikkünkben található információk tájékoztató jellegűek, nem követjük naprakészen a jogszabályi változásokat, így a fentiekért felelősséget nem tudunk vállalni.