Minőségét megőrzi… Lejárati idő… Fogyasztható…

Hogyan és mikor kell feltüntetni a minőségmegőrzési időt a címkéken?

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETÉnek értelmezése

Hivatalosan (ld. lent csatolt rendelet) a dátumot a következő szavaknak kell megelőznie:

Ha a dátumban szerepel nap:
Minőségét megőrzi: …
Egyéb esetekben:
Minőségét megőrzi … végéig

A … helyére:

1.) A dátumot „kódolatlan formában”*** nap, hónap és szükség szerint év feltüntetésével, ebben a sorrendben.
Azaz: 1 december 2015 vagy 01.12.2015 vagy 1.12.15 stb.
2.) Lehetséges a … helyére megadni, hogy hol található a lejárati dátum a csomagoláson. Olyan termékek esetében, ahol egy fix grafikával rendelkezik az élelmiszer, és a lejárati dátumot egy másik, kis tételben gazdaságos feliratozási eljárással jelzik a csomagoláson
3.) Ha az élelmiszer a minőségét 3 hónapnál rövidebb ideig őrzi meg (pl. egyes tejtermékek, pékáru, és egyéb, „gyorsan” romló élelmiszerek), elegendő a nap és a hónap feltüntetése.
Ha 3 és 18 hónap közötti lejárattal bír egy élelmiszer, elegendő a hónap és az év feltüntetése
Ha az élelmiszer 18 hónapnál hosszabb ideig őrzi meg minőségét, elegendő az év feltüntetése.
*** kódolataln forma: nem lehet például a gyártás hete az adott évben, hanem a normál dátumformátumban kell megadni. Nap, hónap, év.

Illetve nem szükséges feltüntetni:

  • Friss gyümölcs és zöldség (krumpli is), hámozatlan, feldolgozatlan formában. (csírákra viszont kell!)
  • Nem szőlőből készült borokra, likőrborokra, szénsavas borokra, aromásított borokra (stb.)
  • Legalább 10 térfogatszázalék alkoholt tartalmaző italokra
  • cukrász- vagy sütőipari termékekre, amelyeket természetüknél fogva a gyártástól számított 24 órán belül elfogyasztanak
  • ecetre
  • étkezési sóra
  • cukorra (szilárd halmazállapotú)
  • (stb.)

Jogszabályok

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/kapcsolodo-jogszabalyok

Fontos: nem vállalunk felelősséget a fenti értelmezésből eredő bármilyen jellegű kárért. Mindig a hatályos jogszabályokat vegye figyelembe!

minosegetmegorzi2

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE

(2011. október 25.)

a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről

X. MELLÉKLET

MINŐSÉGMEGŐRZÉSI, FOGYASZTHATÓSÁGI IDŐ ÉS A FAGYASZTÁS IDŐPONTJA

1. A minőségmegőrzési időt a következőképpen kell feltüntetni:

  1. a)  A dátumot az alábbi szavaknak kell megelőznie:
    — „Minőségét megőrzi: …”, amennyiben a dátumban szerepel a nap megjelölése, — „Minőségét megőrzi … végéig” más esetekben.
  2. b)  Az a) pontban meghatározott szavakat a következőkkel kell kiegészíteni:— maga a dátum, vagy— utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen.

    Ha szükséges, ezeket az adatokat azon tárolási feltételek leírásának kell követnie, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy a termék megőrizze minőségét a megadott időszakban.

  3. c)  A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és szükség szerint az évet, ebben a sorrendben.Mindazonáltal azon élelmiszerek esetében:
    • —  amelyek minőségüket három hónapnál rövidebb ideig őrzik meg, elegendő a nap és a hónap feltüntetése,
    • —  amelyek minőségüket három hónapnál több, de 18 hónapnál rövidebb ideig őrzik meg, elegendő a hónap és az év feltüntetése,
    • —  amelyek minőségüket 18 hónapnál hosszabb ideig őrzik meg, elegendő az év feltüntetése.
  4. d)  Az egyéb típusú minőségmegőrzési időt előíró uniós rendelkezésekre is figyelemmel a minőségmegőrzési időfeltüntetése nem szükséges az alábbiak esetében:
    • —  friss gyümölcs és zöldség, beleértve a burgonyát, amelyet nem hámoztak meg, vágtak fel vagy kezeltek hasonló módon; ez az eltérés nem vonatkozik a csírázó magokra és a hasonló termékekre, például hüvelyes növények hajtásaira,
    • —  nem szőlőből, hanem más gyümölcsökből előállított bor, likőrbor, szénsavas bor, aromásított bor és hasonló termékek, továbbá a 2206 00 KN-kód alá sorolt és szőlőből vagy szőlőmustból előállított italok,
    • —  legalább 10 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italok,
    • —  cukrász- vagy sütőipari termékek, amelyeket természetüknél fogva a gyártásuktól számított 24 órán belül elfogyasztanak,
    • —  ecet,
    • —  étkezési só,
    • —  szilárd halmazállapotú cukor,
    • —  édesipari termékek, amelyek csaknem kizárólag aromaanyagokat és/vagy színezett cukorféléket tartalmaznak,
    • —  rágógumi és hasonló rágnivaló termékek.

2. A fogyaszthatósági időt a következőképpen kell feltüntetni:

  1. a)  A dátumot a „Fogyasztható: …” szó előzi meg.
  2. b)  Az a) pontban szereplő szót követi:— maga a dátum, vagy
    — utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen. Ezen adatokat a tárolási feltételek leírásának kell követni.
  3. c)  A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és szükség szerint az évet, ebben a sorrendben.
  4. d)  A fogyaszthatósági időt minden egyes előre csomagolt adagon fel kell tüntetni.

3. A III. melléklet 6. pontjában említett fagyasztási vagy első fagyasztási időpontot a következőképpen kell feltüntetni:

  1. a)  A dátumot a „Fagyasztás időpontja: …” kifejezés előzi meg.
  2. b)  Az a) pontban említett szót követi:— maga a dátum, vagy— utalás arra, hogy a dátum hol található a jelölésen.
  3. c)  A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és az évet, ebben a sorrendben.

Az oldal használatával elfogadja, hogy az sütiket használ. további információk

Az új EU-s törvények értelmében fel kell hívjuk a figyelmét, hogy mint minden másik weboldal, a mi weboldalunk is sütiket (cookie) használ, az Ön böngészésének könnyítése érdekében. Ha nem tetszik, zárja be az internetet, süssön magának egy sütit és vegyen elő egy könyvet.

Bezár